Het schrijven van scenario’s

Gepubliceerd door admin op

Schrijven geeft mij enorm veel voldoening

Het creëren van een goed eindproduct is heel leuk om te doen! Het begint natuurlijk allemaal met een goed verhaal, want naast cameraman en editor ben ik – Bas Schuts – ook nog scenarioschrijver. Voor mijn comedyserie BRAMMETJE! schrijf ik alle afleveringen zelf. Inmiddels zijn dat er al ruim 13 episodes, met ieder een speelduur van ongeveer 30 minuten, gemaakt. Als je rekent dat één minuut beeld iets meer dan één geschreven pagina script is, zijn dat bij elkaar behoorlijk veel geprinte velletjes papier.

Het concept is de basis: Waar draait je serie om? Wat is de stijl van je reeks? Wat zijn de herkenbare punten? Welke grappen komen steeds terug? Een goed voorbeeld is dat het personage Bram in de reeks door iedereen continu ‘Brammetje’ wordt genoemd. Door dit in bijna iedere scène terug te laten komen blijft dit hangen bij de kijker en heb je een sterke running gag.

Het creëren van diverse en kleurrijke karakters, het verzinnen van herkenbare scènes en het bedenken van bizarre plotwendingen geeft enorm veel voldoening. Als situaties uit het leven gegrepen zijn kom je dichter bij de werkelijkheid, wat de geloofwaardigheid ten goede komt. Maar het is dan ook weer leuk om – tussen de realiteit door – licht absurdistische situaties te bedenken, dan wordt het juist unieker.

Een comedyserie draait uiteraard om humor. Dat kan op vele manieren: door middel van woordgrappen, complexe dialogen, maar ook door beeldhumor. Tijdens het schrijven moet je eigenlijk dus al bezig zijn met hoe je het eindresultaat wilt visualiseren in de uiteindelijke aflevering!

Vanaf kinds af aan schreef ik al mijn eigen verhalen en strips. Schrijven geeft mij enorm veel voldoening. Ik kan er mijn energie en creativiteit in kwijt en hopelijk ook andere mensen mee inspireren! Blijf dus trouw aan je ambitie!

Bekijk hieronder twee afleveringen van de comedyserie BRAMMETJE!

Categorieën: Eigen producties

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *